Bygglovet

Idag fick vi äntligen besked om att bygglovet beviljats. Det var verkligen i sista stund med tanke på att grunden börjar muras på måndag. Bygglovet blev försenat pga att Lantmäteriet gick på semester innan dom gjorde färdigt sina papprena som lovat. Byggnadsnämnden satt redo för att knappa igenom bygglovet bara det där sista pappret inkom. 11 dagar tog det att godkänna bygglovet efter att sista pusselbiten var på plats.

     
Ritningar på huset plus hur huset respektive garaget kommer ligga placerade på tomten.

Markarbetet påbörjat

   


Nu har det äntligen satt fart. Och vilken tur vi har, hela huset kommer hamna på berg! Markkillarna har även påbörjat våran uppfart med bärlag och grus. Härligt när det händer grejer :-D

                    
Det här var för några veckor sedan när vi var på tomten och placerade ut markeringar för hur vi vill ha huset. Efter mycket flyttande fram och tillbaka så blev vi riktigt nöjda. Och att vi lyckades pricka in berget så snuskigt bra... lite tur ska man ha ibland.

Leveransbeskedet

                                                
Äntligen! Tredje men slutgiltiga leveransbeskedet. Nu är dagarna räknade :-D Som vi längtar!

Grundarbetet påbörjas nu i slutet av veckan. Då det har stått rätt still sedan i våras känns det oerhört skönt att det äntligen börjar hända grejer där ute. 

Kalkyl

Det här med vad saker och ting kostar när man bygger nytt är ju inte helt ointressant. På följande sätt ser våran kalkyl ut.

Huset (inkl motering) ........................... 1.112.000
Tomt (inkl. vägar, avlopp, el m.m.) ....... 850.000
Grund ( inkl. arbetet, schakt, ................ 350.000 
material m.m)
Schaktmassor...................................... 14.000
Tillval ................................................. 191.760

Avdrag för bortval .............................. -16.190

Bygglov  ............................................. 31.750
Pantbrev ............................................. 48.075
Lagfart  ............................................... 13.575
Avgifter ............................................... 1.289
Kvalitetsansvarig................................... 10.000
Vitvaror (- 25% rabatt) ......................... 58.200
Bänkskivor .......................................... 5.500
Diskho (köpt på rea -50%) .................... 2.500
Duchvägg (nice price -50%) .................. 4.000

Total så här långt ............................  2.676.459

Har säkert glömt saker men det viktigast är nog med.

Vi köpte ett paket av Smålandsvillan med tomt, villa, grund, vägar, schakt m.m. vilket innebär att det mesta ingår och har en fast kostnad. 

Vi har valt till en hel del grejer i huset såsom spröjs, takkupa, gavelfönster, entré, annan fasadfärg utöver standard, andra dörrar, tjockare trägolv, trappa, kamin, exklusivare kök, badrumsmöbler m.m. Vi valde även bort lite saker som vi fixar på egen hand. Exempelvis vitvarorna och bänkskivorna köper vi från butik.

Sen får man ju inte glöma alla kostnader utöver dessa. Tomten ska fixas, övervåningen- garage- och altan ska byggas, gångar, stödmurar, staket och annat smått och gott som ska göras kostar även de en bra slant. Och mitt stora intresse... HEMINREDNING! Aj aj aj...


Vitvarorna

                        

                                 

Vi var tidigare iväg och fick en offert på vitvaraorna med en rabatt på 10% från butik. Men bara för skojs skull så gick vi till ytterligare två butiker och bad om offert. Den bäst offerten slutade på 58.200 kr istället för 78.000 kr. Det är nästan 25% rabatt! Då fick vi de produkter som vi verkligen vill ha. Rekomenderar varmt att vara lite fräck och låta butikerna slåss. Det finns pengar att spara.
 
Det blir helt klart rostfria vitvaror från Husqvarna genomgående i hela köket. Ytorna på produktena är suveräna då de är "anti-finger-prints" behandlade. En extra bred induktionshäll med fyra fält som känner av kokkärlen, diskmaskinen som är den tystaste som finns på marknaden, kylen och frysen med supertrevlig invändig planering och anti-frostfunktion i frysen, 7 kg:s tork- och tvättmaskinerna där även tvätten är tystast och köksfläkten som nästan är ljudlös (kommer från Franke), kommer bli som kronan på verket! Kvalitet och grym desigt, I´m happy!


Idag beställde vi även bänkskivorna. Själva skivorna är svarta (laminat) med en kantlist i rostfritt stål. Kommer att passa oerhört bra med vitvarorna.

Kök

                                    

Det 25 kvm härligt storta köket kommer att vara utrustat med ett ekinbyggnadskök från Myresjökök och rostfria vitvaror från Husqvarna. Den första bilden föreställer hur "original köket" ser ut. Ganska tråkigt om jag ska vara ärlig.. Dock så kommer vi som vanligt sätta våran egen personliga prägel på det hela. På andra bilden har vi lagt till en köksö och flyttat dit hällen och kåpan. Vips så finns det mycket mer bänkyta och en skönare atmosfär. Hade även tänkt att avsluta själva långsidan på ön med en upphöjning som fungerar som barbänk. Trevligt att så och laga mat på ön istället för att stå med näsan in i väggen! 

Luckorna       Handtagen

Från börja hade vi tänkt att välja bort köket som kommer med huset och istället bygga ett kök själva precis så som vi vill ha det. Tyvärr har Smålandsvillan ändrat om i sina regler vilket innebär att vi inte hade möjligheten att välja bort köket. Men jag tror att det blir bra ändå när vi lägger till våra egna ideér. Dock kunde vi välja bort deras bänkskivor, rostfria hel-diskbänken och vitvarorna. De grejerna fixar vi på egen hand.

Har även skissat på ett svart kök... är ju så snyggt och häftigt! Men vi får nog hålla oss till ekluckorna ett tag iallfall ;-)

Fasaden och planlösningen

                                         

Här är några helt fantastiska bilder på hur själva huset kommer att se ut.
Vi har beställt i stort sätt samma fasadfärger som huset på bilderna, vitt med svart tak. Dock har vi beställt en något mörkare grå ton på den liggande panelen. 

       
Vy över planlösningarna, ja eller man kanske ska säga planlösningen. Huset levereras med en färdig inflyttningsbar entréplan men med oinredd övre plan, vilket passar oss helt perfekt då vi gärna vill göra lite arbete själva. Vi funderar på att bygga 2 sovrum uppe, en kläd- och förvaringskammare, badrum och ett allrum/tv-rum till de framtida barnen.

Tomten

  



Våran tomt ser ni på första och andra bilden. Det finns totalt 20 nya tomter i området så här är det fullt upp med alla förberedelser av vatten, el och vägar. Det ser kanske inte så mycket ut för världen men snart kommer det börja ploppa upp hus och området kommer sakta men säkert ta form. Man får ha en hel del fantasi i början ;-)

Händelseförloppet

*2008-01
Vi hittade tomterna på Hemnet. Åkte och klämde och kännde på alla 20 tomter flera dagar i rad för att hitta den med absolut bästa läget. Fixade även med ett nytt lånelöfte.

                                      

*2008-01
I januari släpptes tomterna. Smålandsvillan, mäklaren och banken hade gemensamt ordnat ett infomöte där folk fick reservera den tomt som man var intresserad av. Vi var först på plats och fick den tomten vi ville ha!

*2008-01-24
Skrev papprena på tomten hos mäklaren. Fick lägga en handpenning vilken Nordea lånade ut räntefritt till oss fram tills dessa att hela tomten skulle betalas (ca 3 månader senare).

*2008-01-28
Skrev på beställningen av själva huset hos Smålandsvillan. Betalade en lite handpenning på huset, även den räntefri från Nordea tills tomten betalades.

*2008-02
Letade mäklare till våran nyrenoverade, jättefina etta. Totalt fyra mäklare kom och kikade på lägenheten innan vi blev nöjda med både pris och person. Vi valde samma mäklare som förmedlade tomten till oss. Henne gillar vi skarpt, jätteduktig och trevlig tjej.

*2008-03-26
Skrev slutgiltiga beställningen på huset inkl. alla tillval, bortval, ändringar m.m. Skrev även på ett entreprenadkontrakt för grunden som kommer att utföras av Smålandsvillans egna killar.

*2008-våren
Massor av möten med banken och leverantören hit och dit, pappren som ska skrivs under och underlag för att kunna ansöka om bygglov ska fixas. Vägarna, vatten- och eldragningarna påbörjas ute vid tomten.

*2008-05-02
Efter två mycket lyckade visningar blev lägenheten såld. Mäklaren gjorde ett fantastisk bra jobb och budgivningen gick långt över förväntan :-D Och skumpa blev det dagen till ära ;-)

                                                      

*2008-08-01
Överlåtelse av lägenheten till nya ägaren. Vi flyttade hem till mina föräldrar och kommer att bo här tills vi får tillträde till huset. 

                       


Villa Västervik

Hej och välkommen till min blogg!

Jag och min sambo bygger ett helt nytt och härligt hus på 160 kvm. Leverantören är Smålandsvillan och huset heter Västervik.

Vi letade i ca två år efter ett bra boende. Tyvärr råder det brist på bra och frächa villor i våra hemtrakter, de flesta objekten som är till salu är ombyggda sommarstugor och hemska gamla 70-tals tegelhus med originalinredning eller nyare villor som kostar multum. Vi räkande en del fram och tillbaka och insåg att att renovera upp en gamal kåk till den standard vi är ute efter skulle kosta oss nästan lika mycket som att bygga ett helt nytt hus. Vi skulle dessutom spara en massa tid och jobb om vi byggde nytt.

När ettan vi bodde i krympte allt mer och med såg vi heller inte en större lägenhet som ett alternativ. I januari hittade vi tomter på Hemnet i just det området vi var intresserade av. Tomterna var låsta till Smålandsvillan, vilket passade oss alldeles utmärkt då det var den leverantören som fångat vårt intresse redan tidigare.
 
Nu är det bara ett fåtal veckor kvar tills våran efterlängtade villa Västervik leveraras och vi är så enormt nyfikna och förväntansfulla.

Välkommen till våran resa! /Tessan


RSS 2.0