Mera tapeter!


        

Nu är det färdigtapetserat. Här är lite bilder från hallen, vardagsrummet och köket, hela huset känns väldigt ljust och härligt! Vi har valt ljusa enkla tapeter genomgående i huset. Tvyärr fanns det bara två riktigt tråkiga böcker att välja ur men vi försökte anpassa valen så att vi kan komplettera med egna fondväggar. Jag gillar kontraster och svart- och vitt är ett intressant tema... 

Tapetsering




Nu pågår tapetsering för fulla muggar. Målarn verkar vara suverän. Hon är verkligen jättenoga med underlagsjobbet och tapetseringen ser utmärkt ut... skönt med tanke på vilka perfektionister vi är, riktiga "pain-in-the-as"-kunder ;-)

Det är nästan olidligt som vi längtar efter att få flytta in men det är förhoppningsvis inte mer än två veckor kvar nu. Väntar på beskedet om vilken dag besiktningen ska ske, vi får nyckeln först när den är avklarad.

Är dock lite putt på våran KA (kvalitetsansvarig). Ca 10tusen ska han ha för sitt jobb men saken är den att han verkar inte göra sitt jobb... Han har varit ute en gång och kikat men det var när man just skalat av berget. Han har varken kollat på grunden, dräneringen eller något annat vad vi vet och han svarar inte när man ringer eller messar och han hör inte av sig. Morrrrrr.....

Teglet på plats



Dagen efter leveransen kom takläggarna och slängde på teglet. Oj så snyggt det blev :-D Det tog väl en sådär 5 timmar. Själv hade man väl fått hålla på i minst en vecka, tur att det finns hantverkare.

Eftersom det var så tight med tid så hann grundkillarna inte lägga plast- och markisoleringen i grunden innan huset restes men eftersom vi har ganska så bra med space i grunden går det utmärkt att fixa till det i efterhand. Hi hi... åter igen, tur att det finns hantverkare ;-)


Vi passade på att fälla lite träd innan grannens hus kommer på plats. Uch så nervös jag var att något skulle falla på huset... Fredde provar stolt sin nya motorsåg!

Leverans!

Äntligen leverans! Knappt en blund fick vi sova natten till leveransdagen, tankarna bara snurrade och en uppsjö av blandade känslor gav sig till känna.









Morgonen började med att vi steg upp vid fem och självklart så ösregnade det. Kl 7:00 var vi ute på tomten lagom till då lastbilarna rullade in med huset på släp. Vilken mäktig och märklig syn det var och med sig hade dom dessutom solen! YES!

Monteringen av huset började 7:30 och redan vid 11-tiden stod där vårat hus, näst intill färdigt och helt vattentätt. Det är den mest märkliga sak jag någonsin upplevt, en häpnadsväckande syn. Från att bara ha varit ett lerfält till att på tre timmar ha blivit en superfin villa, våran alldeles egna villa dessutom... :-D Det var ju självklart värt att fira med champagne. Vi hade även gjort smörgåstårta som vi bjöd hela monteringsgänget på (uppskattades). Våra nära och kära kom givetvis och delade våran största stund med oss men även våra säljare Björne och Martin dök upp och gratulerade, vilket var väldigt trevligt och uppskattat.

Jösses så imponerad man blir av montörerna och framför allt kranföraren. Han var enormt säker på sin sak, han hade verkligen 110% kontroll hela vägen och från våran utkiksplats såg allt ut som en dans på rosor. Märks att grabbarna varit med förr!


Mera grund

      
                    
Grunden har tagit form, sista varvet murades idag, stubbryckning och utjämning av tomten pågår och i morgon kommer tre kassetter med fyllnadsmassor. Nu har vi verkligen fjärilar i magen, huset kommer ju på torsdag....  Lite snäv tidsplan men det verkar som att det kommer att gå.

Grunden

    
    
Vi skulle från början ha en balkgrund. Men när markkillarna började gräva för grunden visade det sig att det kommer vara berg under hela huset. Balkgrunden skulle inte funka här så nu får vi en murad grund istället, vilket bara är bra.

Vi behövde inte spränga i berget utan klarade oss med att gjuta en ram som man sedan murar upp grunden på med lecasten. Stackars jävlar som fick snickra formen... Berget är så sjukt ojämt men killaran gjorde ett suveränt jobb och dom var riktigt nöjda med resultatet efter gjutningen. Man gjöt även igen fickorna i berget som kommer ligga under huset, för att förhindra att vatten ska kunna samlas där.

Det är tur att vi har ett fast pris på grunden... Vill inte ens tänka på hur mycket den här grunden skulle kosta oss annars.


Och så har vi ju våran underbart snygga LPS pump... I vårat område får alla en sådan här snygging eftersom tomterna ligger på så olika höjder. Det är en slags pump där avloppsvattnet samlas för att sedan få skjuts ut i avloppet. Våran sticker upp hur mycket som helst framför huset. Vi blev riktigt oroliga att den skulle behöva sticka upp så där mycket men det visade sig att den kommer att kapas till till rätt höjd efter att tomten har fyllts upp. Endast locket ska synas. Fick inte ner den längre eftersom det är berg under.


Byggsamråd

I onsdags var vi på byggsamråd hos kommunen. Vi, säljaren, kvalitetsansvarig och en handläggare närvarade. Mötet gick förvånansvärt fort. Vi gick igenom en lista med vem som ska ansvara för vad av de saker som behöver fixas vid nybyggnadtion. Känns som att det är bra koll på allt och våran KA är kanon!

Suck.. blir dock lite trött. Vi har fått en kalkyl där vi räknat på ca 25.000 kr för bygglovet. Fakturan kom igår med en summa på 31.750 kr! 

Uppförande av enbostadshus............... 12.400
Planavgift........................................... 14.400
Grovutstakning nybyggnad................... 2.700
Eldstad/braskamin............................... 450
Uppförande av komplementbyggnad...... 1.800 (garaget)

Tips till dig som ska bygga nytt

Det är mycket som händer när man bygger nytt, mycket att stå i och mycket att förstå sig på. Tänkte dela med mig av lite enkla tips vi fått på vägen.

Om man köpet ett "färdigt hus" av en leverantör kan det vara en del lovord från säljaren. Försök att få så mycket som möjligt på papper. Använd gärna mail och försök att få skriftliga svar/bekräftelser på frågor och löften. Om saker och ting av vikt sägs över telefon eller vid möten, se till att föra protokoll över vad som sägs och vem som säger vad. Maila sedan en bekräftelse med en sammanfattning till personerna du pratat med. Detta utgör ett bevis om en överrenskommels. En muntlig överrenskommelse utan skriftligt bevis är svår att bevisa om det skulle dyka upp problem. Vi har visserligen inte haft några problem med Smålandsvillan men bekanta har dock haft problem med sina leverantörer.  

Ta ingenting för givet och anta ingenting. Se till att kolla upp vad som verkligen gäller. Exempelvis så kan "grovplanering av tomten" innebära endast runt- och tre meter ut från huset. Tänk på att varje liten förändring på huset och och tillval kostar multum! Ta med detta redan i först kalkylen om möjligt.

Kolla upp företagen som är inblandade i ditt husbygge, så gott det bara går. Kontollera att företagen inte är svartlistade. Titta efter referenser, en del företag anger referenser på sin hemsida.

Kräv ALLTID en "färdigställandegaranti" och en"byggfelsförsäkring" från din husleverantör. Garantin innebär att om din entreprenör går i konkurs eller av andra skäl inte kan färdigställa ditt hus, går garantin in och täcker upp så att bygget blir färdigställt och försäkringen ska täcka byggfel. Tror till och med att detta är ett krav från kommunen för att bygglovet ska bli godkännt.

Jämför banker! Du behöver inte placera dina lån i den banken du har just nu. Det går att förhandla om räntan, nyttja det se vad anda banker har att erbjuda.

Betala inte hela summor i förskott. Delbetalningar är bra. När huset "levereras" ska inte hela huset betalas. En del ska ni ligga på tills slutbesiktningen är genomförd. Finns det "fel och brister" som noteras vid besiktning ska dessa åtgärdas av entreprenören innan den sista betalningen sker.

Försäkra dig om att prisuppgifterna du får är inkl. moms.

Räkna med att det kan bli förseningar!

RSS 2.0